zondag, augustus 20, 2006

Open Monumentendag 2006



Onder het thema "Import - Export" gaat op 10 september aanstaande in Vlaanderen opnieuw een editie van Open Monumentendag door. Ook in Roeselare is dit het geval, en als een van de activiteiten staat archeologie op de agenda.

Naar aanleiding van OMD 2006 wil de Vereniging voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in West-Vlaanderen (V.O.B.o.W.), de Werkgroep Archeologie Roeselare (W.A.R.), het Koninklijk Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Roeselare en Ommeland K.GOGRO) en niet het minst de Dienst voor Cultuur van Roeselare uitpakken met een tentoonstelling “Ruim een kwarteeuw archeologie in de stad
”.
De opstelling met teksten, panelen en te bekijken vondstmateriaal is slechts van tijdelijke aard; ze is te bezoeken van 10 september tot 14 oktober.

Het was van 1979 geleden, met de opgravingen op de Grote Markt, dat een archeologische tentoonstelling nog eens onderdak kreeg in het stadhuis. Deze opgravingen waren de stimulans voor de oprichting van de Werkgroep Archeologie Roeselare (WAR), die van dan voort veldprospecties uitvoerde en waarnemingen deed bij bouwactiviteiten.

Tussen 1986 en 1994 werd met projectsubsidies van de provincie West-Vlaanderen, door V.O.B.o.W (in samenwerking met K.GOGRO en WAR) een Gallo - Romeinse artisanale nederzetting onderzocht aan de haven te Roeselare. Vijf eikenhouten waterputten en een dakpannenoven, uniek voor West-Vlaanderen, werden hierbij ontdekt.

Tussen 1997 en 2001 sloegen dezelfde drie verenigingen de handen ineen. Met toelating van de WIER (voorloper van het huidige WVI, de West-Vlaamse Intercommunale) werd het bedrijventerrein Lekken-Mandelstraat gedeeltelijk onderzocht. Daarbij kwamen belangrijke vondsten uit de Midden-Bronstijd en restanten van een Karolingische nederzetting aan het licht.

Het bedreigde terrein werd eind 2005 opnieuw onder de loep genomen door professionele archeologen (Frederik Demeyere, Wouter Lammens) die door het stadsbestuur werden aangesteld. Naast de resten van een Bronstijd grafmonument werden eveneens sporen van een Karolingische nederzetting aangetroffen (waterputten, hutkom, gebouwen). Bovendien zijn er ook aanwijzingen voor bewoningssporen uit de Volle Middeleeuwen.
Aan de site langs de Mandelstraat wordt tijdelijk een informatie-paneel voorzien om voorbijgangers een woordje uitleg te geven over de uitgevoerde werken.

Van 2002 t/m 2006 werd door V.O.B.o.W en WAR, eveneens met projectsubsidie van de provincie, een deel van de site Zilverberg Bergstraat onderzocht. Dit met welwillende toestemming en onder stimulans van de eigenaars N.V. ’t Eksternest: familie Fernand Callebert en Ria De Man. Op de noordflank van de Zilverberg werd de oudste nederzetting ontdekt uit het Finaal-Neolithicum, nog nooit eerder aangetroffen op het grondgebied van de stad.

In 2005 werd door V.O.B.o.W – WAR, en dankzij de alertheid van de familie Naert, een Karolingische waterput en drie kuilen nog in extremis gered bij de aanleg van de ring Noord in Roeselare.

De bevindingen van al deze archeologische interventies en onderzoeken worden onder de vorm van deze tijdelijke tentoonstelling aan het bredere publiek voorgesteld. Centraal daarbij is het thema van deze Open Monumenten Dag, import-export.

Was er al ruilhandel in roeselare tijdens de Steentijd? Brachten de Romeinen hun eigen borden en schalen mee naar onze streken? Dit zijn slechts enkele vragen waarop wij u een antwoord willen geven

Dat deze tentoonstelling rond OMD nu in het stadhuis kan gepresenteerd worden aan het grote publiek is een blijk van waardering vanwege het stadsbestuur voor een kwarteeuw archeologisch onderzoek van VOBoW – WAR en K.GOGRO in Roeselare en ommeland.Daar voelen wij ons bijzonder gelukkig mee. Wij doen ons best om het archeologisch patrimonium van onze stad beter in kaart te brengen.

De brochure “Ruim een kwarteeuw archeologie in de stad” als begeleiding bij de tentoonstelling, is verkrijgbaar op de tentoonstelling zelf in het stadhuis.

Jozef Goderis
Werkgroep Archeologie Roeselare

Frederik Demeyere
Projectarcheoloog Stad Roeselare

Frederik.Demeyere@telenet.be




Geen opmerkingen: